На 20 февруари 1939 г. е роден българският общественик Димитър Парапанов!

Димитър Парапанов е български общественик, основател на: Националната асоциация на сляпо-глухите в България; Националната спортна федерация на сляпо-глухите в България; Национален център на рехабилитация на сляпо-глухи „Хелън Келър“ –Пловдив и списание „Звук и светлина“. Роден е на 20 февруари 1939 г. в село Синапово, община Тополовград, обл. Хасковска.

Димитър Парапанов завършва висше образовение по следните специалности: СУ „Климент Охридски“ – специалност „История и български език“ – 1975 г.

Следдипломни квалификации – Дефектология /1982 г. /и Педагогика на зрително затруднените /1996 г./

От 2006 г. досега – основател и председател на Националната спортна федерация на сляпо-глухите в България (НСФСГБ).

loading...

От 2005 г. досега – председател на Постоянната комисия по спортна и културна интеграция на сляпо-глухите към Изпълнителния комитет на Европейския съюз на сляпо-глухите (ЕССГ). Основател на НСФСГБ и трите обединени спортни клуба на сляпо-глухите в Пловдив, Добрич и Варна.

От 19.03.2004 г. –основател и директор на обществени начала на Национален център за рехабилитация на сляпо-глухи „Хелън Келър“ – Пловдив към НАСГБ.

От 2003 г. досега – одитор на Европейския съюз на сляпо-глухите. 2003 – съучредител на Европейския съюз на сляпо-глухите. 2001 – съучредител на Световната федерация на сляпо-глухите

Димитър Парапанов участва в международни и национални семинари и конференции с доклади:

Международна конференция по професионална рехабилитация на слепи – 1977 г., Ротердам, Холандия – участие с доклад „Състояние и проблеми на рехабилитацията на слепите в България“

Пета Европейска конференция по сляпо-глухотата на Дефблайнд Интернешънъл – Холандия, 2001 г.;

Седма Световна конференция „Хелън Келър“ и учредяване на Световна федерация на слепоглухите – Нова Зеландия, 2001 г. – участие с доклад „На сляпо-глухите в Европа и света са необходими национални и международни организации, отстояващи специфичните им интереси“.

Димитър Парапанов е национален представител на България и учредител на Световната федерация на сляпо-глухите.

1976 г. – Доклад, посветен на десетгодишнината от създаването на Център за рехабилитация на късно ослепели – Пловдив със заглавие „Самостоятелността, крайна цел на обучението и рехабилитацията на слепите“.

Умира на 16 май 2018 г. в София

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!