На 20 октомври е родена българската композиторка Албена Врачанска-Петрович!

Честит рожден ден казваме днес на Албена Врачанска-Петрович!

Албена Врачанска-Петрович е български композитор, живее и работи в Люксембург. Тя е автор на повече от 600 музикални произведения в различни жанрове.

Албена Врачанска е родена на 20 октомври 1965 г. в София. Тя е внучка на самобитния фолклорен композитор Андрей Врачански. За първи път представя своя творба пред публика на Международната Асамблея „Знаме на мира“ през 1979 г.

Тя е ученичка на музикантите Пламен Джуров, Александър Райчев, Божидар Спасов, Лазар Николов. Завършва Националната Музикална Академия със специалност „Композиция“. Работи на Международния фестивал Аполония в Созопол, а по-късно като музиколог и музикален мениджър в Столична агенция „Музика“ София. От 1996 г. Албена се установява в Люксембург, където специализира съвременни композиционни техники, музикален анализ и компютърна музика под ръководството на Клод Леннерс.

През 2007 г. Албена Врачанска-Петрович получава поръчка от „Културна година 2007 – Люксембург и регион“ за композицията „Gladius“ за електрическа китара и оркестър. Удостоена е с „Наградата за Култура 2007“, както и звание за заслуги към културния живот на община Есперанж. През 2007 г. тя е член на журито на Международния конкурс по Композиция „Валентино Букки“ в Рим, Италия. Тя е президент-основател на „Club des Artistes en Herbe“ (Клуб на младите артисти). Международен конкурс по композиция „Artistes en Herbe 2010, Люксембург“ е неин мащабен проект, който e в процес на реализация.

loading...

По-значителни нейни произведения са:

  • „Wann de piano rose gett“(Когато пианото се сърди)- музикална книга, текст: Никол Паулус, илюстрации: Катрин Рабер, Edition „Phi“
  • „Poémes Os“ по текст на Ursula Le Guin от „La Vallée de l’éternel retour“
  • „Le paradis brule“(Раят в пламъци) по текст на Анисе Колц
  • „El bosque encantando“(Омагьосаната гора)- звуков пейзаж за 2 соло-джидериду, туба и симфоничен оркестър
  • „Pygmalion“ – опера-балет
  • „Concerto“ за туба и симфоничен оркестър
  • „Blaues labyrinth“ – инструментална опера за духови и ударни инструменти

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!