На 20 ноември 1872 г. Неделя Петкова основава женското дружество „Възрождение“

На 20 ноември 1872 г. в Солун Неделя Петкова основава женското дружество „Възрождение“, което дава начало на девическото образование в България.

Неделя Петкова е на особена почит в родния си град Сопот. Родена е през 1824 г. и най-напред учи в Девическия манастир на града.

Когато е на 19г. се омъжва за Петър Караиванов, богат търговец, и има от него 6 деца. Опитва се междувременно и да се самообразова, като изучава в свободното си време взаимоучителната метода. Но през 1856 г. мъжът й умира и за да изхранва челядта си, е принудена да шие и бродира.

Нов смисъл придобива животът й след 1858 г., след срещата й с Найден Геров. Той я препоръчва на Сава Филаретов и Неделя Петкова става първата учителка в новооткритото в София Девическо училище. В период от около 30 г. тя е напълно отдадена на тази благородна професия, заради която често пътува и дава знанията си на своите ученици. Била е учителка в Самоков /1862-1864 г./ и Кюстендил, както и в много селища на Македония, които тогава са част от българската държава. Три години е учител в Прилеп /1865-1868/, след което работи в Охрид, заедно с дъщеря си Станислава, която също е учител.

От Вътрешната революционна организация се свързват с Неделя Петкова и я помолват да ушие знаме за организацията. С дъщеря и се съгласяват и извезват лъв от коприна, работейки нощем. На главата му ушиват надпис „Свобода или смърт“, а отдолу – „Станете да ви освободя“. Някой издава заниманието им и къщата им бива претърсена от турски заптиета. Те обаче успяват да изрежат и да скрият лъва с надписите, а после с книги в ръце се преструват, че четат. Така е спасено знамето, но Неделя е арестувана и изпратена на съд в Битоля и Солун, където е освободена. Там след това тя отваря първото училище – в този тогава български град.

loading...

През 1872 г. в Солун Неделя Петкова основава и женското дружество „Възрождение“ (Възраждане) и посреща в този град Освобождението на България. През 1883 г. се опитва да открие училище и в с. Ракитово, Пазарджишко, но по една или друга причина – не успява.

Интересното е, че през целия си живот събира песни и обичаи от местата, на които е учителствала. А участва и в Първото българско изложение в Пловдив, на което, като автор на интересен килим, получава сребърен медал…Училището в центъра на родния й град Сопот носи днес нейното име – Неделя Петкова.

Източник: bulgarche.eu

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.