На 20 май 1935 г. е роден художникът Димитър Киров!

Димитър Киров, известен още като ДиКиро, е български художник.

Димитър Николов Киров е роден на 20 май 1935 г. в Истанбул, Турция. През 1959 г. завършва „Монументална и декоративна живопис“ при проф. Георги Богданов в Художествената академия. Работите на Киров са в областта на живописта и монументалното изкуство – стенопис (фрески, секо), мозайка, сграфито.

Обществена дейност на Димитър Киров:

1973 – 1975 – председател на Градския съвет за изкуство и култура, Пловдив
1968 – 1985 – член на ръководството на Съюза на българските художници (СБХ)
1970 – 1976 и 1986 – 1989 – секретар по творческите въпроси на Пловдивския отдел на СБХ
1987 – председател на държавната комисия по изобразително изкуство
Почетен член е на японските художници Ника-Кай. Съпричастен е към събитията, които засягат пряко не само художническото съсловие, но и неговите съграждани. На 23 март 1983 година става съучредител на новото читалище към етнографския център „Възраждане“.

loading...

Димитър Киров – ДиКиро е инициатор на идеята за бъдещия изложбен център за съвременно изкуство, който се развива в насипа, оформящ дворното пространство на съществуващата Пловдивска градска художествена галерия на ул. Съборна 14 в Пловдив. Основополагащата идея на проекта е създаване на постоянно действащ изложбен център, който по естествен начин да представя творбите на съвременните художници. Проектът е подкрепен лично от Президента на България Георги Първанов.

Димитър Киров умира на 23 октомври 2008 г. в Пловдив.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!