На 20 август е роден българският офицер Димитър Жостов

Днес отбелязваме рождението на българският военен деец, генерал-майор и политик Димитър Жостов!

Димитър Андонов Жостов е роден на 20 август 1868 г. в неврокопското село Гайтаниново. Син е на Андон Жостов и брат на Константин Жостов и Спас Жостов.

Завършва с втория випуск на Солунската българска мъжка гимназия в 1887 година, а през 1890 година завършва Военното училище в София, България. Влиза в редовете на Македонския комитет. Участва в Четническата акция като войвода на един от отрядите на организацията.

В 1897 година Димитър Жостов завършва право в Софийското висше училище и става военен прокурор.

Димитър Жостов взема участие в Балканската война като офицер, а през Първата световна война е началник на военния съд на Втора армия. След войната излиза в запаса.

loading...

Избран е на изборите на 29 май 1927 година за депутат в 22 Обикновено Народно събрание (1927 – 1931) с листата на Демократическия сговор от Неврокопска избирателна околия.

На 17 юли 1927 година народните представители от Горноджумайска, Неврокопска и Петричка околия в частно заседание се обособяват в отделна парламентарна група с председател д-р Иван Каранджулов и секретар Ангел Узунов, запасен член на Задграничното представителство на ВМРО. Член-учредител е на Македонския научен институт.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!