На 2 януари 1835 година в България е открито първото взаимно училище!

На 2 януари 1835 година в България е открито първото взаимно училище. Това става в Габрово по инициатива на Васил Априлов, а го основава Неофит Рилски.

Взаимното училище поставя началото на новобългарското образование. В това се състои и неговата най-голяма заслуга.

Взаимното училище е светско начално училище през периода на българското Възраждане, в което се прилага Бел-Ланкастърска метода на обучение. Съгласно този метод някои от по-напредналите ученици обучават част от своите съученици. Обучението във взаимното училище продължава 2 години и се извършва на говорим български език. Учениците изучават граматика, нравоучение, хигиена, естествознание, география, история, аритметика и вероучение.

Известният просветен и църковен деец Неофит Рилски съставя и първите взаимоучителни таблици на български език, които служат за учебни пособия. В тях се съдържа целият учебен материал, предвиден за децата от взаимните училища. В този си вид взаимните училища са важен етап в развитието на учебното дело на българските земи през Възраждането. През тях преминават мнозина дейци, които след това играят не малка роля в развитието на просветното дело.

loading...

Източник: tribunabg.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!