На 2 юни 1885 г. костите на Георги Раковски са пренесени от Букурещ в България

На 2 юни 1885 година костите на Георги Раковски са пренесени от Букурещ в България – първо в софийската катедрала „Св. Неделя“, а след това в Котел – в Мавзолея на Раковски и музей на възрожденците в града.

Георги Раковски (истинското му име е Съби Стойков Попович, преименува се на Сава Стойков Попович; известен като Георги Сава Раковски) е националреволюционер, пръв идеолог на националното революционно движение, писател, публицист, етнограф.

В началото на 40-те г. на ХІХ в. се включва в народната борба срещу политическото и духовно потисничество и се утвърждава като водеща фигура в национално-освободителното движение. Едва 20-годишен, той е един от ръководителите на Браилския бунт от 1842 г. и затова получава първата си смъртна присъда.

По време на Кримската война (1853-1856 г.) организира „тайно общество“ – политическа организация за ръководство на народната борба, събира чета и с нея няколко месеца броди из Балкана.

Той счита, че отхвърлянето на османското робство може да се постигне чрез общо българско въстание, което да се организира от единен център, да бъде съчетано с борбите на другите балкански народи, като се осигури подкрепата на Великите сили.

loading...

В изпълнение на разработения план за освобождение на България, той на два пъти създава и ръководи в Белград Българска военна легия.

Разочарован от неуспешните опити да осигури взаимодействие с балканските страни, Георги Раковски постепенно стига до идеята, че българският народ може да разчита само на собствени сили, за да постигне националното си освобождение.

Той става идеолог на четническото движение и разработва нормативната уредба на „народните горски чети“.

Георги Раковски умира на 9 октомври 1867 г.

Поклон!

Източник: kmeta.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!