На 2 декември 1963 г. е роден българският поет Валери Иванов!

Валери Иванов е съвременен български поет.

Валери Иванов е роден на 2 декември 1963 г. в Пазарджик. Завършва Математическа гимназия, педагогика и магистратура – българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ (1997).

Занимава се с редакторска дейност и литературна критика. Преподавател по български език и литература.

Работи като кореспондент на БНТ, в. „Народна армия“, „Bulgaria Sega“, „Eurochicago“, Радио „Веселина“ и „Deutsche Welle“; директор на Радио „Алматея“; редактор на в. „Пазарджик днес“, отг. редактор на вестник „Метафора“; председател на СНБП и ПСД в град Пазарджик. Участва в редица антологии и чуждестранни сборници, в биографичната енциклопедия „Кой кой е в България“.

Носител на национални и международни награди: за социална и патриотична поезия – „Гео Милев“ и „Кирил Маджаров“ (1998); „Тера фантазия“ (2010); „Белоцветните вишни“ (2015), „Голямата къща на мъдрите хора“ (2016). Лауреат в издателските конкурси „Учители-творци“, „Нека поговорим“ (Голямото четене, 2009), „Улицата на мечтите“ (Изд. „Ера“, 2010), „Стъпки“ (Изд. Съюз на учените в България). Член на СБП.

loading...

Художествен ръководител на рок-група и Вокална студия „Вега“; училищни химни и авторски песни в БНТ и БНР, Пирин Фолк („Пазарджик-песен“, „Просякът“, „Аз нищо не съм ти дал“, „Без брод“, „Вричане“, „Океан сълзи“, „Урок по география“, „Различни деца“, „Кадилак жена“, „Странна нощ“, „Признание“, „Шепотът на старата река Струма“, „С камък на душа“, “Мерак“) и др.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!