На 19 януари 1913 г. умира майор Йосиф Ангелов!

Йосиф Ангелов е български офицер, (майор), участник във Сръбско-българската война (1885).

Йосиф Ангелов е роден на 22 юли 1857 година в гр. Кюстендил. Завършва местното класно училище в родния си град. Избран е зза юнкер в първия випуск на Военното училище в София (7.12.1878), където се обучава от рески офицери. Назначен е във 2-ра пеша Кюстендилска дружина на 10 май 1879 г. Служи във 2-ри пеши струмски полк.

През Сръбско-българската война (1885) е назначен за командир на Кюстендилския военен отряд (в състав от 2554 опълченци-доброволци), който под негово командване вземва участие в контранастъплението на българската армия при с.Извор, Босилеградско. За успешни бойни действия е награден с орден „За храброст“ (IV ст.) и сребърен паметен медал.

Взема участие в детронацията на Александър I Батенберг. След контрапреврата е уволнен от армията (22 септември 1886). Отново е назначен в 14-ти пехотен македонски полк (1891). Заради демократични възгледи и конфликти с княз Фердинанд I е уволнен окончателно през 1899 г. В родния си град развива народополезна и обществена дейност.

Къщата му в гр.Кюстендил, на ул.Цар Освободител № 81, наречена „Майорската къща“, е обявена за паметник на културата и е реставрирана през 1969 г. В нея е уредена етнографска експозиция. В края на 90-те години на ХХ век къщата е реституирана от неговите наследници.

loading...

През 1899 г. е уволенен от служба.

Умира на 19 януари 1913 г.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!