На 19 януари 1900 г. е роден българският художник Иван Христов!

Иван Христов е български художник.

Иван Кънчев Христов е роден на 19 януари 1900 г. в град Видин. Завършва Втора мъжка гимназия в София и по желание на своя баща се записва в Юридическия факултет. По същото време посещава Държавното рисувално училище като частен ученик.

От 1920 г. до 1925 г. следва в Художествената академия, специалност „Живопис“ при професорите Никола Ганушев, Никола Маринов и Стефан Иванов.

От 1926 г. до 1927 г. специализира живопис в Мюнхен, един от най-големите европейски центрове на изкуството. Двегодишният престой завършва с първата му самостоятелна изложба, в която показва основно портрети, но и няколко пейзажни творби от Трявна, които са оценени високо от критиката.

loading...

След завръщането си в България работи като учител по рисуване в Столарското училище в Трявна, където по негова инициатива е създадена музейна сбирка, от която води началото си специализираният Музей за резбарско и зографско изкуство, а по-късно преподава и в мъжката гимназия „Александър I“ в Пловдив. Постепенно, той въвежда нови методи за преподаване, които се препоръчват на учителите по рисуване в цялата страна.

Христов рисува пейзажи от всички краища на България – Велико Търново, Габрово, Балчик, Видин, Белоградчик, Пловдив, където известно време работи и като художник към Народния музей.

От 1926 г. до 1980 г. той представя над 50 самостоятелни изложби в едни от най престижните галерии в Англия, Австрия, Германия, Индия, Италия, Полша, Унгария, Чехия.

Иван Христов е участвал във всички национални художествени изложби на СБХ от основаването му, както и в много представителни изложби в чужбина. През 1963 г. участва в обща национална изложба, експонирана в Ермитажа.

Негови картини са притежание на Лувър, ООН, НХГ – София, СГХГ, всички градски галерии в страната, Дрезденски художествени галерии, Музея на изящните изкуства в Будапеща, Националния музей в Шчечин – Полша, Националния музей в Шверин, Музеят „Анастаси Сима“ в Букурещ, Кметството на Рим, Висшите държавни институции на Германия, Русия, Полша, Румъния, Куба, Унгария, Президентство и Министерски съвет на България, Министерство на културата и много други обществени организации, министерства и ведомства, легации и посолства на България в чужбина, обществени и частни колекции у нас и в чужбина.

От 1945 до смъртта му е художник на свободна практика.

В едно от последните си интервюта Иван Христов споделя:

„ … Животът не е удоволствие. Цветовете са удоволствие. Живописта започва с цвета и завършва с мъдростта. А остава само онова изкуство, което съдържа мъдрост. Изкуството е вечната трайна следа на човека.“

Иван Христов умира на 27 март 1987 г. в София.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!