На 19 януари 1875 г. е роден българският революционер Георги Константинов!

Георги Константинов Тодоров, известен и като Георги Костадинов, е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Георги Константинов е роден на 19 януари през 1875 година в мелнишкото село Хотово. През 1896 завършва последния осми випуск на педагогическото отделение на Солунската българска мъжка гимназия. Назначен е за учител в българското класно училище в Петрич, където преподава две учебни години от 1896 до 1898 година. Тук в основава първия комитет на ВМОРО в града и е избран за околийски ръководител на организацията.

Подгонен от турските власти, емигрира в Княжество България. Работи като секретар в Апелативния съд в Русе и София. Участва във войните за национално обединение на България.

Георги Константинов е по-малък брат на революционера Стефан Константинов

loading...

Умира през септември 1969 г. в София.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!