На 19 юни 1930 г. е роден българският композитор Жул Леви!

Жул Леви е български композитор, диригент, музикален педагог и общественик от еврейски произход.

Жул Ефраим Леви е роден в Солун на 19 юни 1930 г. в еврейско семейство. Баща му е архитект. През 1939 г. семейството се мести да живее в София.

През 1957 година Леви завършва композиция в Държавната музикална академия в класа на проф. Веселин Стоянов. Работи като диригент на Ансамбъла за песни и танци на Българската армия, на оркестъра към Държавния сатиричен театър, в ДМТ „Стефан Македонски“, в духовия оркестър на Димитровград. Преподава музикален анализ и други музикално-теоретични дисциплини в Академията и в НАТФИЗ.

Композирал е операта „Неда“, четири симфонии, творби за духов и естраден оркестър, няколко мюзикъла, а също и хорова, солова вокална музика и музика към филми и радиопредавания.

loading...

Дълги години заема постовете генерален секретар на Българския национален комитет за музика при ЮНЕСКО и секретар на Съюза на българските композитори. За творчеството си е удостоен с отличия на различни форуми, сред които конкурса по композиция на Международния фестивал в Москва (1957) и Международната трибуна на композиторите в Париж (1974).

Жул Леви умира на 3 юни 2006 г.в град София.

Източник: wikipedia.org

 



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!