На 19 юли 1880 г. е учреден първият български медал За Освобождението 1877-1878 година.

На 19 юли 1880 г. е учреден първият български медал „За Освобождението 1877-1878 година“.

Възпоменателният медал „За Освобождението 1877-1878 година“ е бил учреден в деня на третата годишнина от кървавите боеве при Ески-Загра (Стара Загора) по време на Руско-турската война от 1877-1878г.

Медалът е изработен от жълта метална сплав. Има кръгла форма, 32 мм в диаметър. Представлява Коронованият вензел на Княз Александър I. В кръг наоколо са изписани имената на селищата, при които са се водили най-ожесточените битки на опълченците – ЕЗКИ-ЗАГРА, ШИПКА и ШЕЙНОВО, както и датата 19. ЮЛIЙ 1880. Всяка една част от текста е разделена от съседните две посредством шестолъчи звезди.

Медълът съдържа следният текст: „НА ОПОЛЧЕНЦИТѢ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО 1877-1878“, изписан на пет реда. Текстът е вписан в овален венец, съставен от дъбова (отляво) и лаврова (отдясно) клонки, завързани заедно в основата чрез лента.

loading...

На практика, това е първият масово раздаван медал в българската история. През втората половина на 1880г. и през първите месеци на 1881г., всички живи опълченци, включително живеещите в Източна Румелия, са получили възпоменателния медал. Има вероятност и малък брой медали да са били раздадени на представители на руската армия, макар самата процедура за придобиване на права за получаване на медала да е прекалено бюрократична и тромава дори за самите българи. В крайна сметка, над 7,000 медала са били връчени на своите притежатели.

Медалът е бил гравиран от К.Пиколо и отсечен в Руската империя.

Източник: bulgariandecorations.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!