На 19 май 1908 г. умира българският книжовник Драган Манчов!

Драган Манчов е български възрожденски просветител, книгоиздател и общественик.

Драган Веселинов Манчов е роден в Батак като Димитър Василев Манчов. Годината на раждането му не е известна със сигурност, като се приема, че тя е 1834 г. Според други сведения е роден през 1824 или 1832 година. Ученик е на Хаджи Найден и Йордан Ненов, а след това учителствува в с. Радилово, Батак, Пазарджик, Перущица и Пловдив. От 1862 година се отдава на книгоиздателска дейност. Заедно с Христо Г. Данов Манчов е най-големият български книгоиздател и книгоразпространител през Възраждането. Книжарницата му има клонове в Солун и Свищов. Книжарницата му в Солун се управлява от Алексий Димитров през 1874 година.

През 50-годишната си дейност Манчов издава 547 книги, голяма част от които са написани от неговото перо. Учебниците, които издава, се преимуществено за началните класове и са осъществявали задачата образованието да формира националната идентичност.

Неговият „Бащин език“ е първата книга за нагледно гласно преподаване и един от най-известните учебници за времето си, претърпява над 40 издания и цели десетилетия е в програмите на българските училища. Манчов отпечатва също църковнопевчески сборници, географски атласи и първата българска енциклопедия „Енциклопедичен речник“ с автор Лука Касъров.

loading...

Манчов редактира в. „Стара планина“. Има сведения, че той е един от хората, които налагат името „Стара планина“, вместо използваното дотогава Балкан.

Участва в Старозагорското въстание – 1875 г., за което е арестуван. По тази причина той прекарва известно време в затвора в Одрин. След като е освободен, емигрира в Румъния и там наследява печатницата на Христо Ботев, като започва издаването на първия български всекидневник „Секидневний новинар”. В Букурещ Манчов издава през 1876 година първата стихосбирка на младия Иван Вазов „Пряпорец и гусла“ и става един от най-големите почитатели на Вазов и негов доверен издател.

След Руско-турска война от 1877 – 1878 г. със съдействието на руските власти Манчов получава една употребявана скоропечатна машина и през май 1879 година разкрива собствена печатница в Пловдив. От отварянето на печатницата до края на века в нея излизат 448 книги, предимно учбна литература. Манчов е един от първите разпространители на идеите на големия руски педагог Константин Ушински, чиято книга „Детски свят“ Манчов е превел и издал.

През 1901 г. Драган Манчов води и кратка обществена активност като кмет на Пловдивската община.

Умира на 19 май 1908 г. в град Пловдив

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!