На 19 април 1925 г. умира войводата Стоян Леков – Царя!

Стоян Леков, наричан Царо или Царя, е български революционер, войвода на Вътрешната македонска революционна организация.

Стоян Леков е роден през 1879 година в кратовското село Горно Кратово, тогава в Османската империя, днес в Република Македония. Остава без образование. Влиза във ВМОРО и от 1903 година е начело на комитета в Горно Кратово. От 1907 година е нелегален четник.

След окупацията на родния му край от Сърбия от началото на 1915 година е куриер, а от април 1915 година войвода в Кратовско. След Първата световна война е паланечки войвода на ВМРО, където през 1921 и 1922 година води няколко тежки сражения.

През април 1925 година четата му е обградена от сръбски потери и след няколкочасово сражение всички четници се самоубиват на 19 април. Негов заместник в района става Стоян Върбенов.

loading...

Поклон!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!