На 19 август църквата почита Св. мъченик Андрей Стратилат

Св. мъченик Андрей Стратилат живял по време на управлението на император Максимиан, който провел едно от най-жестоките гонения на християните.

Мъченик Андрей бил войник в сирийската войска и тайно изповядвал християнски религиозни убеждения. Той се прославил в цялата страна с подвизите си, с героизма, храбростта си, с проявите на мъжка доблест и сила. Заради изключителните си военни заслуги бил назначен за стратилат (воевода). Светецът се радвал на всеобщо уважение и почит.

Като стратилат във войската свети Андрей бил изпратен да воюва. Той удържал множество бляскави победи и междувременно усърдно прокламирал идеите на християнството сред войниците. След време героите се завърнали в родината си. Управителят на Сирия разбрал, че мъченик Андрей и войниците му изповядват християнски убеждения и ги изправил на съд, но не посмял да издаде смъртна присъда, тъй като светецът бил бележит гражданин.

След освобождаването им от затвора свети Андрей Стратилат и войниците му отишли в Киликийския град Тарс, където приели свето Кръщение от Тарския епископ Петър.

В това време сирийският управител отправил фалшиво обвинение срещу светеца за изършване на бунтовни действия и престъпления срещу императорската власт. Той поискал от градоначалника на Киликия да бъде издадена заповед за залавянето му, заедно с войниците.

loading...

Мъченик Андрей и другарите му се намирали в планината Таврос (Армения), когато били нападнати и избити от войниците на Киликия. На лобното им място се появил целебен извор, чиято вода притежавала чудодейни качества.

Телата на мъчениците били погребани с почести от Тарския и Верийския епископи, съобразно всички изисквания на християнския религиозен канон.

Паметта на свети мъченик Андрей Стратилат и войниците му се почита на 19 август.

Източник: nikitova-art.com

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!