На 18 юни 1913 г. умира революционерът Христо Батанджиев!

Христо Батанджиев е български революционер, деец на национално-освободителното движение в Македония и Одринско.

Христо Иванов Батанджиев е роден в град Гумендже, Османска империя (днес Гумениса, Гърция), в което баща му Иван Батаджиев е бил свещеник през 70-те години на XIX век и член на българската община. През 1888-1911 година е учител в Солунската българска мъжка гимназия и секретар на българската митрополия в Солун. През октомври 1893 година е един от шестимата основатели на революционния комитет в Солун, поставил началото на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. След Младотурската революция през 1908 година се включва активно в Съюза на българските конституционни клубове в Македония.

През юни 1913 година, след избухването на Междусъюзническата война е арестуван от гръцките власти и заедно с много други българи от Солун е натоварен на кораб с цел да бъде интерниран на остров Трикери. По пътя обаче, заедно с българския архимандрит Евлогий Батанджиев е хвърлен в Егейско море на 18 юни 1913 г.

Днес в софийския квартал „Орландовци“ има улица, носеща името му.

loading...

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!