На 18 октомври 1810 г. се състои битката при Ловеч!

Битката при Ловеч е по време на Руско-турската война (1806 – 1812). Провежда се през 1810 и 1811 г.

По време на Руско-турската война (1806 – 1812) руските войски два пъти освобождават Ловеч. През първата половина на 1810 г. руските части превземат Силистра, Тутракан, Добрич и Русе. Руски отряд се насочва на запад за да окажат помощ на сръбските въстаници.

В хода на операцията по заповед на главнокомандващия на Дунавската армия генерала от пехотата граф Николай Каменски руски отряд под командването на генерал-майор Михаил Воронцов достига и превзема Ловеч на 18 октомври 1810 г.

Високата порта събира в района нов значителен турски отряд в резултат на което руските части се оттеглят. Генерала от пехотата Каменски заповядва на отряда на генерал-майор граф Емануил Сен-При отново да превземе Ловеч и да отхвърли турските сили. След атака и ожесточен бой града е превзет на 31 януари 1811 г. Малко по-късно по оперативни причини руския отряд се изтегля към река Дунав.

За превземането на Ловеч, с което е провалено турско настъпление в централната част на Северна България, са наградени: генерал-майор Михаил Воронцов, полковник Константин Полторацки, подполковник Осип Второв и княз Фьодор Гагарин.

loading...

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!