На 18 ноември 1879 г. е открита Първа Софийска девическа гимназия!

Едно от елитните средни девически училища в страната е Първа Софийска девическа гимназия.

Гимназията е открита на 18 ноември 1879 г. с указ на министъра на просвещението Марин Дринов и първоначално се нарича Софийска девическа учителска семинария.

Началото е изпълнено с обичайните трудности, свързани с намирането на подготвени преподаватели и от материален характер. Занятията започват с два класа и 30 ученички в къщата на Осман Нури паша. На единия етаж се водят учебните занимания, а на другия се помещават спалните на девическия пансион, открит едновременно с гимназията.

Голяма част от девойките са държавни стипендиантки. За пръв директор е определен протойерей Тодор С. Митов, а учителите са само 7. Някои от тях преподават по няколко предмета. Сред преподавателите са Мария Шишеджиева, Георги Прошек, Мария Юрданова, Николай Николаев и др. Особена роля в началното развитие на гимназията изиграва Клотилда Цветишич. Хърватка по народност, тя учителства от 1880 до 1884 г., а от началото на 1881 г. е директор на гимназията.

В следващите години броят на ученичките и учителите расте прогресивно, а гимназията разширява курса си на обучение. През учебната 1888/1889 г. е открит последният VІ гимназиален клас. От 1883 до 1885 г. е отворено образцово училище с 4 отделения, слага се началото на забавачница (1888), където се готвят учителки бавачки. От Първа девическа гимназия в началото на 20. век се отделят като самостоятелни 2 девически прогимназии, а също и другите две столични девически гимназии.

loading...

Разрастването на учебното заведение остро поставя проблема за неговата сграда. Училището се мести няколко пъти, помещава се в частни къщи под наем. В началото на 1888 г. се настанява в държавно здание, намиращо се на ул. „Алабин“, което е строено специално за пансион. Но много скоро и то се оказва тясно за нуждите на училището и учебните занимания се водят в няколко сгради едновременно. Проблемът е решен радикално едва с построяването на нова училищна сграда на ул. „Иван Шишман“. Основният камък на строежа е поставен на 24 април 1924 г., а през 1932–1933 г. зданието е напълно завършено и обзаведено и приютява възпитаничките на гимназията.

Нивото на обучение в учебното заведение е високо. Преподаватели са едни от най-изявените педагози, специалисти в съответните научни области, много интелектуалки. Сред тях са Михалаки Георгиев, Спас Вацов, Иван Гошев, Екатерина Каравелова, Рада Киркович, Иван Урумов, Станимир Станимиров, Елисавета Консулова-Вазова, Елисавета Багряна и др. Възпитанички на гимназията са поетесите Дора Габе, Ана Карима, Мара Белчева и др. Част от девойките, завършили курса на обучение, впоследствие учителстват в гимназията. Към нея е уредена богата библиотека, която се ползва от учителите и от ученичките. Специален фонд от учебници е предназначен ДА се дава на бедните възпитанички на гимназията. Формират се и ученически дружества, а през 20–30-те години на 20. век е уредена безплатна ученическа трапезария.

През целия период на своето съществуване Първа Софийска девическа гимназия е държавна и издръжката ѝ се поема от бюджета на МНП. В помощ на училищното ръководство са формирани и няколко благотворителни фонда. Дарители са бивши възпитанички на гимназията, преподаватели в нея, а целта е ДА се подпомогне образованието на способни бедни момичета.

Източник: daritelite.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!