На 18 март 1926 г. е роден българският народен певец Йовчо Караиванов!

Йовчо Караиванов е български народен певец, представител на Тракийската народно-певческа школа.

Йовчо Димитров Караиванов е роден на 18 март 1926 г. в село Селиминово, Сливенско в семейство на потомствени народни певци и свирачи. През 1947 г. завършва гимназиалното си образование в Сливен, а по-късно — Юридическия факултет на Софийския университет.

От 1951 до 1952 г. е солист в Държавния ансамбъл за народни песни и танци. Изнася концерти в СССР (1954), КНР и Монголия (1955), Швейцария и Франция (1958). Към Концертна дирекция — София Йовчо Караиванов създава и ръководи популярната на времето група „Българска песен“. Той е един от най-ярките представители на тракийската народно-певческа школа. Благодарение на талантливите си изпълнения и характерния си глас Караиванов популяризира тракийските песни. Ставайки много популярни, те влизат трайно в репертоара на много самодейни и професионални народни хорове, а по-късно се превръщат в школа за млади народни певци. Той е постоянен сътрудник на Радио София, Балкантон и Българската национална телевизия. В последните години от живота си работи като музикален редактор в Българско национално радио. Ученици на Караиванов са Красимир Станев, Слави Бойчев, Тодор Кожухаров, Славка Бойчева, Бинка Добрева, Данислав Кехайов.

На 31 март 1996 г. в НДК с голям фолклорен концерт е отбелязан 70-годишния юбилей на Караиванов. Поздрави към певеца отправят негови колеги и ученици. Часове след концерта Йовчо Караиванов умира. По негово желание е погребан в родното му село.

loading...

Днес в село Селиминово, Сливенско се провежда конкурс за млади изпълнители на народни песни „С песните на Йовчо Караиванов“.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!