На 18 май 1903 г. е открито пристанището в Бургас!

На 18 май 1903 г. е открито пристанището в Бургас!

Пристанището в Бургас е открито в присъствието на княз Фердинанд І. Още през 1899 г. е запален първият български пристанищен фар. При откриването си пристанището представлява басейн с 60 ха площ, има три кейови стени с общ фронт 590 м и дълбочина на акваторията 24 фута. Дотогава целият труд е бил ръчен, като товарите са носени на гръб, върху самари. Докерите са вървели с товарите по наклонени скели от кея към кораба.

През 1941 г. са доставени първите два крана – 3-тонни електрически, производство на „Шкода”, а на 5 септември 1974 г. официално е открито пристанището за насипни товари. От 1963 г. на 3 мили южно от основния порт, в района на парк „Росенец”, започва работа и терминалът за нефт и нефтопродукти. През 1980 г. влиза в експлоатация терминала „Запад”, който е специализиран в обработка на големотонажни кораби, превозващи черни метали.

Пристанището в Бургас разполага общо с 19 корабни места с максимално допустимо газене от 12,3 м.

loading...

Източник: radiomixx.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!