На 18 април 1937 г. е роден поетът Георги Маринов!

Георги Маринов Шишков е български поет, писател и културен деец на Перник.

Георги Маринов е роден на 18 април 1937 г. в град Перник. Поет с драгановски корен. В началото на 20 век дядо му от Драганово се преселва в Перник.

Георги Маринов е завършил Философско-исторически факултет в СУ “Климент Охридски”. Работил е в техникума по минна промишленост и в отделите за просвета и култура в родния си град. Бил е редактор в литературния алманах “Струма”.

Автор е на книгите със стихове: “Вечерни влакове”, 1975, изд. “Христо Г. Данов”, Пловдив; “Въглищна долина”, 1984, изд. “Български писател”, София; “Коте в часовник”, 1988, изд. “Отечество”, София (за деца); “Медени тръби”, 1993, изд. “Полиграф”, Перник; “Горещият вятър от детството”, 1996, изд. “Виденов и сие”, София (роман-приказка за деца); “Въображението на пейзажа”, 2000, изд. “Народна култура”, София; „Летни сенки”, 2005; „Тъмнозеленият цвят на нощта”, 2007, ИК Жанет 45; „Животът, незатихнало любопитство”, 2010, ИК Жанет 45.

loading...

Член на Сдружението на българските писатели.

Георги Маринов умира на 13 декември 2011 г.

Източник: literaturensviat.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!