На 18 август 1921 г. умира българският педагог Петър Нойков

На днешната дата умира българският педагог Петър Нойков.

Петър Михайлов Нойков е роден на 27 април 1868 г. в гр. Ямбол.  Семейството му живее в най-старата и „най-същинската“ част – квартал Каргона, населен само с българи.

Основно образование получава в трикласното училище при църквата „Св. Георги“ в родния си град. Средно образование завършва като частен ученик в Софийската държавна класическа гимназия.

След като учителства няколко години, през лятото на 1893 е изпратен от Министерството на просвещението да следва в Швейцария. След това изучава педагогика и философия в Лайпцигския университет.

От 1 декември 1899 г. Петър Нойков е преподавател в Софийския университет, а през 1905 г. става първият български професор по педагогика. В периода 1911 – 1912 и 1914 – 1915 е декан на Историко-филологическия факултет в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

loading...

Проф. Петър Нойков оставя богато научно наследство. Автор е на „Учение за активното образование“, „Физиологически прояви на половото съзряване у българските ученици и ученички“, „Поглед върху развитието на българското образование до Паисия“ и много други публикации, статии и изследвания.

Изследването на многостранното педагогическо творчество на първия професор по педагогика у нас, Петър Нойков показва, че неговия принос за развитието на сравнителното образование се състои в проучване на чуждестранното образование; разработване на теория на сравнителния метод; лекционни курсове по немско и английско образование, училищна организация и управление.

Петър Нойков умира в Панагюрище на 18.07.1921 година.

Поклон пред паметта му!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!