На 17 юни си спомняме за режисьора Димитър Стоянов!

Димитър Стоянов е български режисьор и актьор.

Димитър Стоянов е роден на 26 ноември 1938 г. във Варна. Завършва гимназия в родния си град, а след това завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ в класа на професор Филип Филипов. По-късно специализира режисура в Москва и Ленинград.

Работи 4 години като актьор в Драматичен театър „Йордан Йовков“ гр. Добрич и 2 години като режисьор в театрите на Велико Търново и Плевен. Приема поканата на своя професор да му стане асистент и след спечелен конкурс става преподавател във ВИТИЗ. Докато специализира в Съветския съюз, продължава режисьорските си ангажименти към театър „Сълза и смях”. От 1998 г. е на свободна практика, прави всяка година по няколко постановки в различни театри в България и в чужбина и винаги с удоволствие се връща в родния град, където е поставял „Рибарски свади” от Карло Голдони, „Д-р” от Бранислав Нушич, „Човекоядката” от Иван Радоев. Последните му постановки преди смъртта му са „Страсти под брястовете“ на Юджийн О’Нийл и „Урбулешка трагедия” от Душан Ковачевич.

Димитър Стоянов умира 17 юни 2011 г. от исхемичен инсулт, ден след генералната репетиция на пиесата „Урбулешка трагедия”. Смъртта го застига в района около Стражица на връщане към София.

loading...

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!