На 17 февруари 1939 г. е роден българският художник Тома Трифоновски!

Тома Трифоновски е виден български художник, живописец.

Тома Ахил Трифоновски е роден на 17 февруари 1939 година в нестрамското село Дреничево (на гръцки Кранохори) в семейство на македонски българи. Според собствените му признания, детските спомени са най-ярки в съзнанието му. На 11 години по време на Гражданската война Трифоновски е изведен извън Гърция в групата на така наречените деца бежанци. Късното си детство Трифоновски прекарва в Чехословакия, където го откриват родителите му чрез Червения кръст, и Унгария, където учи живопис при професор Ендре Домановски.

В началото на 60-те семейството на Трифоновски се установява в България и той завършва Художествената академия „Николай Павлович“ в София (1966), специалност декоративно – монументална живопис. Трифоновски живее и твори в градовете Плевен, Враца и София.

Един от водещите в България автори в областта на живописта от 70-те години на XX век и до днес. Налага се като творец с женските портрети, голото тяло и натюрмортите. Съчетава по блестящ начин традициите на православната иконопис и модерния колорит. Картините му имат по-скоро камерен и интимен характер. Набляга на сходни по тоналност цветови гами, често клони към минимализъм, в който обаче разкрива огромно богатство от нюанси.

loading...

Негови творби са притежание на Музея за модерни изкуства „Пти Пале“ в Женева, Националната художествена галерия, всички музей в страната, частни колекции в България и чужбина – Италия, Германия, Канада, Русия, Франция, Австрия, Република Македония, Дания и Кипър.

Тома Трифоновски умира на 25 декември 2010 г. в София.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!