На 17 октомври 1983 г. в Пловдив започва провеждането на фестивала – Златната ракла

На 17 октомври 1983 година „Златната ракла” се оказва събитието, който поставя Пловдив като фестивален град на картата на Европа.

Почти три десетилетия ежегодното събитието е неизменна част от културния живот на Пловдив и България. През годините участие вземат режисьори и гости от над 120 държави от всички континенти. На фестивала дебютират редица филмови и телевизионни продукции.

Макар фестивалът да е основан през далечната 1968 година, едва на 17 октомври 1983 година започва да се провежда като официално събитие с едноседмична програма, прожекции и пресконференции.

Последното издание на „Златната ракла” е през 2009 година, като след него организаторите от Българската национална телевизия анонсират, че поради финансови причини няма да могат да продължат организирането и провеждането на събитието занапред.

В последните си години „Златната ракла” става обект на многобройни полемики в журналистическите и филмови среди. Финансирането на събитието идва изцяло от бюджета на БНТ. Според тогавашния шеф на Националния филмов център Александър Грозев основна причина за спирането на „Златната ракла” е невъзможността да се намери външно финансиране, както и неуспешните опити на фестивала да улови съвременните тенденции в тв производството.

loading...

Един от големите проблеми се оказва и клаузата, според която чуждите телевизии, участващи в “Златната ракла”, трябва да предоставят филмите си на БНТ за излъчване, без да получават лицензионни такси, което води до огромен отлив на чужди продукции и намалява значително интереса към събитието.

Емблематична за „Златната ракла” си остава статуетката, която се присъжда на победителите в отделните категории (Телевизионни филми и сериали“, „Телевизионни документални филми“, „Телевизионни репортажи“, „Телевизионни репортажи“ и „Детски филми и програми”), изработена от Вежди Рашидов.

Сред някои от най-паметните премиери на фестивала са класики, като „Баш Майсторът“, „Опасен чар“, „Един снимачен ден“. „Бай Ганьо“ и „Дзифт”. Голямата награда на фестивала пък са получавали продукции от Франция, Великобритания, Русия, САЩ, Испания, Япония, Корея, Китай, Бразилия и редица други страни.

Източник: marica.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.