На 17 март 1915 г. е създаден ФК Тунджа Ямбол!

На 17 март 1915 г. е създаден ФК Тунджа Ямбол!

Юношеско туристическо дружество Тунджа е създадено на 17 март 1915 г. Негови учредители са ентусиазирани младежи – ученици в смесеното педагогическо училище в Ямбол. Дейността на дружество „Тунджа“ се изразявала предимно в уреждане на излети и футболни срещи.

През 1929 г. клубът е преименуван на Слава. През 1930 г. става шампион в Окръжната спортна област „Приморска спортна област“ и печели правото да участва в Държавното първенство. Отпада в 1/8-финалите след загуба с 1:7 от Владислав (Варна). През следващите години е редовен участник в Държавното първенство като първенец на „Приморска спортна област“, а впоследствие и на „Тунджанска спортна област“.

През 1933 г. Слава се обеденява с Ботев (Ямбол) и приема името Ботев. През същата година клубът достига до полуфинал в Държавното първенство, елимирайки Черноморец (Бургас) и Борислав (Стара Загора), но губи с 2:4 от Левски (София).

loading...

През 1935 г. клубът се преименува на Георги Дражев, а през 1936 отново достига до полуфинал в Държавното първенство, където губи с 0:6 от Славия (София). През 1937 г. клубът въвежда абонаментни карти за сезона – вероятно пръв в историята на родния футбол! През 1938 г. става част от основаната Национална футболна дивизия, но завършва на последното 10-то място.

През 1945 г. клубът се преиминува на Партизан, а през 1949 г. на Динамо. През същата година става част от новосформираната Южна „Б“ група, завършвайки на 8-о място (от 10 клуба) в първия ѝ сезон.

През 1956 г. името на клуба отново е променено – Николай Лъсков. В периода 1962–1970 Лъсков участва в „Б“ група. През сезон 1969/70 завършва на 1-во място и печели историческа промоция за „А“ група. Клубът прекарва три сезона в елитната дивизия, преди отново да изпадне във втория ешелон.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!