На 16 юни 1913 г. умира българският инженер Иван Метев!

Иван Метев Христов е първият български дипломиран текстилен инженер.

Иван Метев е роден на 21 март 1889 г. в гр. Габрово.

Син е на габровския фабрикант Метю Христов-Чехлар, който изпраща сина си да учи в чужбина, за да може да продължи и модернизира производството. Учи в родния си град и изучава френски език. През 1909 г. заминава за гр. Вервие (Белгия) да следва текстилно инженерство. Завършва с отличие и е признат за първия дипломиран текстилен инженер в България.

По време на следването практикува в голяма текстилна фабрика в Белгия, в която остава да работи и след завършването. Собственикът разкрива много от тайните на производството на любознателния младеж. За благодарност Иван Метев изтъкава образа му в плат на жакардов стан. Запознава се с дъщерята на собственика и решава да се ожени за нея, но получава известие от баща си, че е мобилизиран за Балканската война. За да не стане дезертьор, Иван Метев се завръща в България. Само един месец след демобилизацията в Междусъюзническата войска, той е убит като редник при гр. Щип в Македония. По тази причина не успява да допринесе за развитието на текстилната индустрия на България.

loading...

Иван Метев умира на 16 юни 1913 г.

Източник: 1333.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!