На 15 юли 1932 г. умира генерал-майор Илия Димитриев!

Илия Димитриев е е български офицер (генерал-майор). По данни на Родословното дърво Илия Димитриев е бил роден на 19 юли 1855 година. Син на Дочина и Панайот Димитриеви. Брат на Мария, съпруга на д-р Андрей Парушев и Елена Димитриева, съпруга на Петър Енчев. Първоначалното си образование Димитриев получил в Шумен, а в 1873 г. заминал в Цариград, където завършил Роберт колеж.

Илия Димитриев е един от младите офицери, които завършили Първият випуск на Военното училище в София, след което заминал за Санкт Петербург, където завършил Генералщабната академия. След завръщането си в София сключил брак с Пенка Рачева, приятелка на сестра му Елена. Пенка Рачева е била също възпитаничка на Роберт колеж. Тяхна дъщеря е Василка Димитриева, възпитаничка в Роберт колеж.

Илия Димитриев през 1891 г. е бил първият Военен аташе на Княжество България в Сръбската столица Белград. Инициатор за създаването на вестник „Военни известия“.

На серия от фотографии публикувани на сайта на „Фото архив“ ген. Илия Димитриев присъства, като на някои от фотографиите с молив е отбелязано – ген. Илия Димитриев Швабата.

loading...

Запазени са няколко ръкописа на Димитриев:

  • „Общ обзор на театъра на военните действия предполагаем в Североизточната част на Княжеството“
  • „Изследване на долината на р. Голяма Камчия“
  • „Укрепване на Разградската позиция“
  • „Укрепване на Шуменската позиция“
  • „Укрепване на Добричката позиция“
  • „Изследване на шосетата в театъра на военните действия“
  • „Историческая задача по оборонь Балканского хребета“, Ст. Петербург, 1883 г.*

През Сръбско-българска война (1885) е началник-щаб на конния ескадрон, който е в състава на Търново-Сейменския отряд от Източния (Задбалкански) корпус.

Илия Димитриев починал на 15 юли 1932 г. в София.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!