На 15 февруари 1946 г. в България започва да излиза вестник „Стършел“

Стършел е български вестник за хумор и сатира. Излиза без прекъсване от основаването си на 15 февруари 1946 г. и с това е най-старият вестник в България (към 2014 г.).

Създаден е от леви интелектуалци като отговор на популярна сатирична рубрика във вестника на БЗНС (НП) „Народно земеделско знаме“. Сред ранните сътрудници на вестника са Димитър Чавдаров – Челкаш, Борис Ангелушев, Павел Вежинов, Богомил Райнов, Марко Бехар, Христо Ганев, Валери Петров, Никола Мирчев.

Сътрудници на вестник „Стършел“ през годините са били още Иван Радоев, Петър Незнакомов, Радой Ралин, Черемухин, Добри Жотев, Ясен Антов, Христо Пелитев (главен редактор 1965 – 1988), Кунчо Грозев, Станислав Стратиев, Чавдар Шинов, Мирон Иванов, Марко Ганчев, Любомир Янов, Йордан Попов (и като главен редактор) и карикатуристите Никола Мирчев, Марко Бехар, Борис Димовски.

За известно време се издава от централния комитет на БКП.

loading...

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!