На 15 февруари 1906 г. се ражда българският художник Богомир Лазов!

Богомир Лазов е български художник, роден на 15 февруари 1906 г. в град Кюстендил. Завършва Художествената академия – София, специалност живопис (1931). Работи като учител по рисуване в с.Коларово, Петричко, с.Друган, Радомирско, Кула, Копривщица, Радомир и Кюстендил (1939-1961). Като учител в Кюстендилската гимназия рисува над 120 портрета на известни български и чужди учени, писатели и революционери. Автор е на проекта за вътрешно оформление на музея „Георги Димитров“ в с.Ковачевци, Пернишко. Един от основателите на картинната галерия и музея в Кюстендил (1954). Творчески секретар на окръжната група на СБХ.

Рисува портрети, натюрморти и многофигурални композиции, но се изявява най-силно в акварелния пейзаж. Участва в общи художествени, окръжни и зонални изложби. Организира 5 самостоятелни изложби в Радомир (1937) и Кюстендил (1943, 1948 и 1960 – юбилейна. Негови произведения се намират в Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“ и в частни сбирки и колекции.

Богомир Лазов умира на 27 декември 1969 г. в град Кюстендил.

Източник: wikipedia.org

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!