На 15 февруари църквата почита Св. преподобномъченик Пафнутий!

На 15 февруари църквата почита Св. преподобномъченик Пафнутий!

Св. преподобномъченик Пафнутий живял през времето на император Диоклетиан и бил по народност египтянин. Управителят на Египет Ариан, който преследвал християните, като пристигнал в град Гентирия (Тентира), заповядал на 200 воини да намерят и доведат при него подвижника Пафнутий. Но предупреден от ангел, той се явил сам и, след изповядване на Христа, бил заключен в тъмница. После отново бил представен на управителя, при това оковите от ръцете и краката му паднали от само себе си. Тогава го подложили на толкова тежки мъчения, че вътрешностите му изпаднали, но ангел го изцелил.

Двама воини, Дионисий и Килимах, които мъчели светеца, като видели това, повярвали и веднага били обезглавени. Заключен в тъмницата, свети Пафнутий обърнал 40 чиновници, затворени тук от управителя. Всички те, за изповядването на Христа, били предадени на огън. След това светецът, по чудо освободен от стражата и приет с радост в дома на един богат човек на име Несторий, подбудил към подвига на мъченичеството него самия, жена му и дъщеря му Стефана, които били обезглавени от Ариан; след това свети Пафнутий обърнал 16 ученици, деца на знатни родители: те били пронизани с копия и единият от тях умрял на кладата; 80 рибари, подбудени към мъченичеството, били лишени от живот чрез съсичане.

Сам Пафнутий обърнал още 400 воини с началника им Евсевий, които били изгорени в ями. След това хвърлили светеца в реката, завързан с камък, но той доплувал с камъка до брега; накрая, изпратен при самия Диоклетиан, свети Пафнутий бил прикован от него към палмово дърво и предал духа си на Бога.

loading...

Източник: svnikolai-rasnik.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!