На 15 септември е роден българският музикант Александър Николов!

Александър Николов с прякор Сашо Сладура е известен български джазов музикант.

Александър Георгиев Николов е роден на 15 септември 1917 година в Плевен. Неговият баща, инж. Георги Николов, е един от създателите на Борисовата градина. Майка му е чехкиня — дъщеря на управител на голям чешки замък.

Александър завършва италианско училище в Пловдив, френския колеж в Пловдив „Сен Августин“ и след това учи музика в консерваторията в Прага.

След като се завръща в България и след разформироването на Царския симфоничен оркестър, той започва да свири като солист цигулар в оркестъра на ресторант „България“, където става любимец на публиката и заради веселия си и шеговит нрав получава прякора Сашо Сладура. Солистка на оркестъра по това време е Леа Иванова.

До нас са достигнали оскъдни и откъслечни данни поради унищожаване на информацията за него от социалистическия режим в България. Говори се, че е обичал да разказва вицове за Вълко Червенков.

loading...

Известно е, че със заповед № 234 от 15 септември 1961 г. на Мирчо Спасов Александър Николов е изпратен в трудовия концентрационен лагер в Ловеч. Там успява да преживее само 11 дни.

След побои, малтретиране, унижения и подигравки е убит на 26 септември 1961 година. В Пловдив има негов паметник, а улица в софийския квартал Кръстова вада е кръстена на него.

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!