На 15 март е роден българският актьор Стоян Алексиев!

Стоян Цветков Алексиев е български актьор и режисьор, роден на 15 март 1951 г. в град Варна.  Завършва ВИТИЗ през 1975 г. Работил е в ДТ-Шумен, ДТ-Варна, ДТ-Пловдив.

От 1988 г. до сега (с прекъсване в периода 1997-2000 г., когато е директор на ДТ-Варна) е в трупата на Народния театър „Иван Вазов“, където по-главните му роли са:

Пер Гинт в „Пер Гинт“ от Х. Ибсен, Отец Матей Миткалото в „Тайната вечеря на дякона Левски“ от Стефан Цанев, Галилей в „Животът на Галилей“ от Брехт, Кардиналът в „Лоренцачо“ от Алфред дьо Мюсе, Робеспиер в „Спомен за една революция“ по Георг Бюхнер и Хайнер Мюлер, Павел във „Васа Железнова 1910“ от Максим Горки, Д-р Дорн в „Чайка“ от Чехов, Ричард в „Цената“ от Артър Милър, Той в „Гъбата или Обратното на обратното“ от Цветан Марангозов, Баронът в „На дъното“ по Максим Горки, Мик Доуд в „Черепът на жената на гробаря или Бившият присмехулник на малкия град“ от Мартин Макдона, Креон в „Едип цар“ от Софокъл, Макбет в „Макбет“ от Шекспир, Кондор в „Магбед“ от Йожен Йонеско, Мистър Джек Пенчуайф в „Да си вземеш жена от село“ от Уилям Уичърли, Алекс в „Топлината през ноември“ от Яна Добрева, Денис в „Моногамният“ от Кристофър Кайл, Сократ в „Последната нощ на Сократ“ от Стефан Цанев, Граф Кавършам в „Идеалният мъж“ от Оскар Уайлд, Шабелски в „Иванов“ от Чехов, Лорд Едуард в „Балът на крадците“ от Ж. Ануй.

Носител е на „Аскеер 2004“ за водеща мъжка роля за Алекс в „Топлината през ноември“. Участва в множество филмови и телевизионни продукции, и е режисьор на редица театрални спектакъла.

loading...

Сред многобройните му участия в киното се откроява в заглавия като „За къде пътувате“, „Вчера“, „Време разделно“, „Куршум за рая“, „Бай Ганьо“, „Сирна неделя“, „Откраднати очи“.

Стоян Алексиев участва в спектаклите „Моногамният“, „Идеалният мъж“, „Балът на крадците“, „Вишнева градина“, „Снегирьов“,“Полет над кукувиче гнездо“, „Август в Оклахома“.

Източник: theatre.art.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!