На 15 декември 1925 г. Гърция ни брои 30 млн. за Петричкия инцидент!

На 15 декември 1925 година Гърция се съгласява да заплати на България наложеното от Обществото на народите обезщетение за Петричкия инцидент, което е в размер на 30 милиона лева.

Петричкият инцидент е граничен конфликт между двете страни, започнал на 19 октомври 1925 година, когато край Беласица гръцки войник навлиза в българска територия и след предупреждение е застрелян от български граничари. Гръцки патрул се опитва да прибере тялото и избухва престрелка.

Готвещият се за избори диктатор в Гърция генерал Теодорос Пангалос използва инцидента и без да обявява война, заповядва на VІ гръцка дивизия да нахлуе в България. Девет батальона навлизат на 10-12 км в страната ни и превземат десет села край границата.

Гърците атакуват и град Петрич, но са отблъснати на няколко километра пред него от малобройната погранична стража и доброволците от ВМРО. Военният министър Иван Вълков изпраща подкрепления към зоната на конфликта. След героична съпротива на доброволците и пограничната стража на 29 октомври гръцките войски са принудени да се изтеглят зад границата.

loading...

Правителството в София реагира тактично и разчита не на военно, а на политическо решение. Обществото на народите назначава международна анкетна комисия, която на място разследва причините за конфликта. След три седмици проучване на положението и обиколка из местата на инцидента анкетната комисия подготвя доклад от 15 страници, който представя пред Съвета на народите. В него гръцкото нахлуване е определено като необосновано. Гръцкото правителство е виновно за загубите и страданията на българското население и то дължи нужното обезщетение.

Дипломатическият провал на Гърция в Петричкия инцидент се отразява тежко на репутацията на генерал Пангалос и той губи изборите.

Източник: arhiv.marica.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.