На 15 април 1920 г. се ражда българската народна певица Магда Пушкарова!

Магда Пушкарова е българска народна певица от Странджанския край.

Магда Пушкарова е родена на 15 април 1920 г. в Малко Търново, в семейството на бежанци от Одринска Тракия и още като дете научава много от песните, които влизат в репертоара ѝ.

Пушкарова е една от основателките на Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев“ през 1951 г., като е избрана за солистка, заедно с Вълкана Стоянова и Йорданка Илиева – лично от Филип Кутев. Записала е седем дългосвирещи плочи, изнасяла е концерти в около 25 страни. Повече от 100 нейни песни се съхраняват в Златния фонд на БНР, както и няколко филми и телевизионни предавания.

През 2005 г. ѝ е връчена наградата „Нестинарка“ на Международния фолклорен фестивал в Бургас за цялостен принос в областта на народното изпълнителско творчество.

loading...

През декември 2006 г. посмъртно се издава книгата „Чародейката на Странджа“ (съставител – ст.н. с. д-р Михаил Букурещлиев), която съдържа 86 емблематични за певицата песни, лично подбирани от нея, малко преди да почине.

Сред тях най-известните песни на Магда Пушкарова са „Тудору, Тудору“ и „Що не ме ожениш, мале“.

Магда Пушкарова умира на 18 май 2006 г. в София

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!