На 15 август отбелязваме рождението на българския военен деец Александър Манов

Александър Манов е български военен деец, полковник, и революционер, войвода на Върховния македоно-одрински комитет.

Полковник Александър Манов е роден 15 август 1875 година в град Кочани, който тогава е в Османската империя. В 1896 година завършва Военното училище в София с чин подпоручик и служи в Четиринадесети пехотен македонски полк. При избухването на Илинденско-Преображенското въстание в 1903 година оглавява чета на ВМОК, която участва в сраженията при село Пирин на 1 септември, Бачево на 14 септември и Белица на 17 септември.

След въстанието Александър Манов отново постъпва на служба в армията. Служи в тридесет и пети пехотен врачански полк и шестнадесети пехотен ловчански полк. Участва във войните за национално обединение.

През Първата световна война е командир на дружина от 31 пехотен полк. Носител е на орден „За храброст“ II, III и IV степен, 1 и 2 клас, както и редица други военни отличия. Началник е на военно полково окръжие и началник на седмо полково военно окръжие. Пенсионира се през 1920 г.

До смъртта си Александър Манов живее в София, на улица „Антим I“ №110. Има две дъщери – Величка Татарова и Екатерина Манова.

loading...

Почива в дома си на 93 години през 1968 година, забравен и с отхвърлени заслуги към Отечеството от комунистическата власт. Парадната му сабя и всички военни отличия са дарени от Екатерина Манова на Военно историческия музей в гр. София.

Поклон пред паметта му!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!