На 14 януари 1901 г. в София е пуснат първият електрически трамвай!

На 14 януари 1901 в София е пуснат в движение първият електрически трамвай, а всички граждани били повече от развълнувани.

Строежът на първите трамвайните релси в столицата е поверен на братята французи и белгийци. След като проектът е завършен, щастливите софийски пътници са обслужвани от 25 мотриси и 10 ремаркета, които се движели по 6 маршрута с обща дължина 23 км.

Първите трамвайни вагони са били малки, двуосни, с два мотора и приятни открити платформи, които са били предвидливо заградени с метални решетки. Салонът бил разделен на първа и втора класа, а пътниците се качвали и слизали отстрани. Кондукторът пък ги обикалял по специална пътека, наречена стъпало.

През 1936 са произведени и първите български мотриси, гордо носещи марката „ДТО“ – Дирекцията на трамваите и осветлението в Столичната община.

Интересна подробност, е че едни от първите ни трамваи се движели до кварталите Княжево, Павлово, Красно село и Подуяне, които по онова време били просто села в околностите на столицата. С построяването на релсовия път и пускането на мотрисите обаче, те се превръщат в първите (и засега единствените в историята ни) села с трамвай.

loading...

Източник: sofialive.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!