На 14 юни 1856 г. е роден българският индустриалец Васил Карагьозов!

Васил Карагьозов, известен в последните си години като схимонах Вениамин, e български индустриалец, политик (народен представител), почетен вицеконсул на Германия в Габрово, учител, схимонах в Зогрфския манастир, изтъкнат общественик и дарител.

Васил Николов Карагьозов е роден на 14 юни 1856 г. във Велико Търново, в семейството на Николи Карагьозов и Венета Василева. Племенник е на фабриканта Стефан Карагьозов, Димитър Карагьозов, юриста Ангел Карагьозов. Кръщелник е на търговеца х. Николи Минчоолу. Учи в родния си град, научава гръцки и турски езици. На възраст 15 г. семейството му го изпраща да получи светско образование в Западна Европа. Учи в престижни училища – политехникум (Politechnicum) и техническо висше училище (Technische Hochschule). Научава се да свири на пиано и цигулка, да рисува, пее в хор, немски, френски, английски и италиански езици. Запознава се с принц Фердинанд, който години по-късно ще стане Фердинанд I.

След дипломирането си през 1881 г. се завръща в България. Установява се в Габрово, където започва работа като учител I степен в Априловската гимназия по дескриптивна геометрия и чертане на ученици до VII клас. По онова време занятията по дескриптивна геометрия се водят по учебни помагала, направени от самите преподаватели. Записките и методиките, които Васил Карагьозов разработва, са използвани до 1904 г. Докато учителства основава фонда „Бедни ученици“ за набиране и подпомагане със средства на социално слабите ученици. Негов ученик е Стефан Бончев.

Името и личността на Васил Карагьозов се свързват с един от най-динамичните и градивни периоди на възход от историята на страната – от средата на XIX век до 1930-те години. Придобива известност благодарение на своята професионална реализация като учител, политик, почетен германски вицеконсул и дългогодишен директор на Първа придворна княжеска фабрика „Иван Колчев Калпазанов“ ААД, Габрово за производство на гайтани, шаяци и сукна. Това е първата модерна текстилна фабрика в Княжество България.

loading...

Васил Карагьозов има големи заслуги за развитието на града като център на текстилната, кожарска, металообработваща промишленост. За своя принос в развитието на стопанския подем и социалния живот на страната В. Карагьозов получава много отличия – медал за заслуги към обществото, медал за граждански заслуги, медал за принос към държавата, ордени за граждански заслуги, орден за военни заслуги.

Васил Карагьозов се замонашва в Зографския манастир през 1933 г. Подстриган е за схимонах през 1934 г., като приема монашеското име Вениамин. Дарява част от личната си библиотека на светата обител. Вениамин Схимонах намира вечен покой на 31 март 1938 г.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!