На 14 юли 1939 г. умира българският общественик Георги Бакалов!

Георги Бакалов е български общественик, публицист, литературен критик и историк. Последовател на марксизма.

Георги Иванов Бакалов е роден на 27 ноември 1873 година в Ески Заара (днес Стара Загора), Османска империя. Учи в Пловдивската мъжка гимназия. Става председател на ученическото дружество „Напредък“. Бакалов е в основата на ученически бунт на 11 февруари 1891 г., за което е изключен от гимназията.

През 1891 година постъпва в Българската социалдемократическа партия (БСДП). По време на следването си в Женева (1891 – 1893) се сближава с Георгий Плеханов

След завръщането си в България започва печатарска дейност в Сливен, където през 1893 – 1896 година издава редица брошури и свои преводи на Маркс, Енгелс, Плеханов и др. Известно време е преподавател. Уволнен, той се отдава на политическа, публицистична и литературна дейност. През 1897 година се мести във Варна, където основава книгоиздателство, превежда и издава на български език произведението „Комунистически манифест“ на Маркс и Енгелс.

loading...

Печати и организира нелегалното прехвърляне от Варна в Одеса марксисткия вестник „Искра“. Издава и собствени творби, като „Лъчите на поезията“, „Към свобода“ и др. През 1900 година издава брошура „Претендентите за Македония“, в която защитава идеята за Балканска федерация. През 1905 година се мести в София и основава издателство „Знание“, просъществувало до 1921 година.

Избран за делегат на Лондонския (1896 година) и Амстердамския (1904) конгреси на Втория интернационал. През 1903 – 1905 година е член на ЦК на БРСДП (т.с.). През 1905 г. напуска партията и става ръководител на фракцията на анархо-либералите. От 1908 до 1920 г. е член на БРСДП (ш.с.). През 1920 година става член на БКП (т.с.).

Преследван от правителството на Александър Цанков, Бакалов е емигрант във Франция (1925 – 1932). През 1932 емигрира в СССР, където живее в Харков и работи като редактор в Международното издателство секция на българските писатели. През същата година е избран за член-кореспондент на АН на СССР, поради своите научни и литературно-критически трудове, като по-късно през годината се завръща в родината, където редактира леви издания.

Георги Бакалов умира на 14 юли 1939 година в София.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!