На 14 февруари 1928 г. се ражда българският актьор Трифон Джонев!

Трифон Джонев е български актьор. Роден е на 14 февруари 1928 г. в село Карабунар, Пазарджишко. Легендарният комик е кръстен на чичо си Трифон, загинал при Одрин през 1913 г.

Трифон Джонев повече от 40 години присъства на сцената на Национален музикален театър „Стефан Македонски“. Там една от най-успешните му роли е в „Българи от старо време“ (1973), където изпълнява ролята на Бай Либен. Участва и в „Хубавата Елена“ а последната му роля е в „Цигулар на покрива“.

Трифон Джонев е един от основателите на световноизвестния КВАРТЕТ БУФОСИНХРОНИСТИ. Негови колеги са Щилян Кунев (бащата на Меглена Кунева), Христо Руков (ректор на НАТФИЗ до смъртта си) и под ръководството на Константин (Тити) Хаджикостов, съпруг на оперетната прима Лиляна Кисьова. Този състав съществува повече от 30 години и се изявява в 39 страни по света. И до днес Трифон Джонев е известен с визията си на „бебето“ от този състав, който няма аналог в съвременната естрада.

ТВ МЮЗИКЪЛ

loading...

1976 – Зех тъ, Радке, зех тъ (Сава Доброплодни) – слуга на Съби
Национален състезател по шахмат на „Спартак“ (София).

Трифон Джонев умира на 24 февруари 2013 г. в София.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!