На 14 септември умира българският зоолог проф. Рада Балевска!

Рада Кънчева Балевска е български зоолог, професор.

Рада Балевска е родена на 19 март 1903 г. в с. Угърчин, Ловешко. През 1923 г. завършва Ловешкото държавно педагогическо училище „Княз Борис Търновски“. Работи като учителка в Угърчин (1923-1924).

Завършва Агрономо-лесовъдния факултет на Софийския университет (1929). Работи като учител-агроном в Земеделското стопанско училище в с. Боруш, Горнооряховско (1929-1931), първата жена-директор на Допълнителното земеделско училище в Долна Баня, Ихтиманско (1931-1933). На 9 юни 1933 г. е уволнена за комунистическа дейност.

През 1934 г. емигрира в СССР, където живее 11 години. През 1943 г. завършва аспирантура в Казанския държавен зоотехнически институт „Николай Бауман”, редовен доцент в катедра „Частна зоотехника”, старши научен сътрудник и кандидат на селскостопанските науки в Горкиевската зоотехническа опитна станция.

През 1945 г. се завръща в България и е преподавател в Агрономо-лесовъдния факултет на Софийския университет. По нейна инициатива към университета са разкрива Зоотехническият факултет.

loading...

Доцент и първата жена-професор в България от 1948 г., завеждащ Катедра „Дребни животни”, Катедра „Овцевъдство”, заместник-декан на Зоотехническия факултет. Инициатор за създаването и основен автор на първата национална програма за преустройство на овцевъдството в страната. В периода 1948-1979 г. ръководи 4 научни колектива за създаване на нови породи овце в Южна България.

Заместник-министър на земеделието (1951). Ректор на Централната висша школа за подготовка на кадри за ТКЗС (1950-1951). Народен представител и член на Президиума на IV и V Обикновено народно събрание.

Първи директор на Националния селскостопански музей от 1970 г. Автор на над 200 научни публикации по проблемите на вълнознанието, храненето и отглеждането на отделни породи овце. През 1981 г. дарява цялото си имущество на Селскостопанския музей, София. Автор на мемоарната книга „По каменистия път“.

Професор Рада Балевска е наградена с:

Орден „Георги Димитров”
Орден „НРБ” I ст.
Орден „9.IX.1944”
Звание „Герой на социалистическия труд“ и Орден „Георги Димитров“
Лауреат на Димитровска награда
Народен деятел на културата.

Умира на 14 септември 1984 г. в град София.

Поклон пред паметта и!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!