На 14 ноември 1920 г. е роден академик Георги Близнаков!

Георги Близнаков е бележит български химик, академик.

Неговата работа е била насочена в областта на кристалите, абсорбацията и катализата, неорганичния синтез и проблемите, свързани с опазването на околната среда.

Георги Мануилов Близнаков е роден в гр. Берковица на 14 ноември 1920 г. Завършва химия в Софийския университет през 1943 г.

Георги Близнаков основава и е директор на Института по обща и неорганична химия при БАН. Той е член-кореспондент от 1967, а от 1979 – академик на БАН. За известно време е главен научен секретар и заместник-председател на БАН. В периода 1981-1985 г. е ректор на Софийския университет.

Акад. Георги Близнаков е първият, който въвежда адсорбцията като термодинамичен фактор при зародишообразуването и кристалния растеж. Това довежда до промени в уравненията, описващи фундаментални зависимости в класическата теория на зародишообразуването. Близнаков и сътрудниците му за пръв път показват чрез директни измервания промените в хабитуса на кристалите, причинени от адсорбция на онечиствания. Научните постижения на българина получават широко международно признание.

loading...

Той е чуждестранен член на Руската и на Чешката академии на науките, на Инженерната академия на Мексико, Доктор хонорис кауза на Университета Сокка в Токио, почетен професор на Университета в Лима, почетен член на Кралското дружество на инженерите в Лондон, на Френското дружество за високи температури и на Сръбското химическо дружество. Носител е на почетни отличия на университетите Compultense (Мадрид), Аристотел (Солун), La Sapienza (Рим), Демокритос (Атина), Токай (Япония), Джон Кенеди (Буенос Айрес), Университета в Хелзинки, Московския държавен университет “Ломоносов”, Шведската академия на науките.

Георги Близнаков умира през 2004 година в град София на 83 г.

Източник: zarata.infowikipedia.org 

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.