На 14 април 1205 г. цар Калоян разбива войската на Латинската империя край Адрианопол

На 14 април 1205 г. цар Калоян разбива войската за Латинската империя край град Адрианопол (дн. Одрин), с което слага слага край на опитите на западните рицари да завладеят Балканите.

Година по-рано потеглилите уж към Ерусалим войски на IV кръстоносен поход превземат столицата на Византийската империя – Константинопол, и върху руините й създават свое кралство, помпозно наречено Латинска империя. Византийският император бяга в град Никея в Мала Азия, а в Епир и Трапезунд са създадени самостоятелни гръцки държавици.

Превземайки Константинопол, западните рицари предявяват претенции към целите Балкани под знамето на борбата със схизматиците и започват постепенното му завоюване. До края на 1204 г. те слагат ръка върху Солун, Пелопонес, Атика и по-голямата част от гръцките острови и единственият им сериозен враг остава българската държава.

Калоян междувременно прави силен политически ход, като сключва уния с папа Инокентий III и формално преминава към западната църква, с което обезсмисля претенциите на латините за борба със схизматиците отвъд Стара планина.

loading...

В началото на 1205 г. той сключва и сделка с гръцките феодали в Тракия, които се вдигат на въстание срещу Латинската империя. Рицарите, водени от император Балдуин Фландърски, поемат към Адрианопол, за да го потушат, а там ги чакат българските войски, подкрепени от леката куманска конница. Латините се втурват срещу тях без подготовка и са увлечени в предварително подготвените капани. Разгромът им е пълен. Малцина оцеляват, а императорът е пленен и отведен в Търново, където няколко месеца по-късно умира при неясни обстоятелства.

Победата на българските войски бележи края на латинското разширяване на Балканите, но западни държавици съществуват на полуострова чак до турското завоевание през XIV-XV век. Две години след победата при Адрианопол цар Калоян е убит под стените на Солун.

Източник: dnevnik.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!