На 14 август 1924 г. умира Мелетий Велешки

Мелетий Велешки е български духовник, управляващ Одринска епархия, велешки митрополит, Екзархийски заместник на Българската екзархия.

Мелетий Велешки е роден със светското име Марко Димитров в 1868 година в големия български македонски град Битоля, тогава в Османската империя, днес в Република Македония. Учи в гръцко училище в родния си град, а после в прогимназиално българско. В 1886 година заминава за Одрин, за да учи в Свещеническото училище.

След завършването му става послушник в Преображенския манастир, където приема монашество под името Мелетий и става йеродякон в 1888 г. На следващата година заминава да учи в Киевската духовна академия, Русия, която завършва в 1894 г.

След завръщането си служи като дякон при Българската екзархия в Цариград. В 1899 става йеромонах, а на следната година – архимандрит. От 1899 до 1903 година е протосингел в екзархията. От 1903 до 1908 архимандрит Мелетий е управляващ Одринска епархия.

На 9 май 1908 г. е избран и след два дни ръкоположен за Велешки митрополит, като същевременно става постоянен член на Светия Синод на Екзархията.

loading...

През 1912 година след като по време на Балканската война във Велес влизат сръбски части Мелетий е поставен под домашен арест с постоянен жандармерийски надзор и забранени комуникации. В 1913 година е изгонен от Велес от сръбските власти и на 25 ноември 1913 г. е назначен за екзархийски заместник на оттеглилия се в София Екзарх Йосиф. На този пост остава до 1 февруари 1916 година, когато е заместен от архимандрит Харитон, а на 18 декември 1917 е преназначен.

Мелетий Велешки умира на 14 август 1924 г. в Цариград след кратко боледуване. Погребан е в двора на българската църква „Свети Стефан“ в Цариград.

Поклон пред светлата му памет!

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!