На 14 август е роден българският инженер Мартин Минчев

Днес казваме честит рожден ден на българския инженер Мартин Минчев!

Мартин Павлов Минчев (Martin P. Mintchev) е български инженер и експериментален хирург, понастоящем редовен хабилитиран професор по Електроника в Университета на Калгари, Канада и външен професор по Експериментална хирургия в Университета на Алберта в Едмънтън, Канада, директор на Лабораторията по нискочестотни инструменти в Университета на Калгари.

Роден е на 14 август 1962 г. в град София.

Завършва Електронна техника в Техническия университет, София през 1987 г. със специализация Медицинска и ядрена електроника. През 1994 г. защищава докторат по електроинженерство в Университета на Алберта, Канада под ръководството на проф. Джак Кингма (Y. Jack Kingma). През същата година се обучава по експериментална хирургия в Хирургическия медицински научен институт в Едмънтън под ръководството на проф. Кенет Боуес (Kenneth L. Bowes), а през 2001 г. (на 38-годишна възраст) става редовен хабилитиран професор в Университета на Калгари.

Автор е на стотици статии във водещи световни научни списания и конференции, и на десетки патентовани изобретения в областта на биомедицината и медицинската електроника. Научните му публикации са широко цитирани от международните научни среди (Hirsch index > 25, и над 1000 външни цитата).

loading...

През 2007 г. за особено значим принос в областта на разработката на биомедицински инструменти е избран за Fellow на Американския институт за медицинско и биологично инженерство, Вашингтон, САЩ. Той е старши член на IEEE, член на Американската гастроентерологична асоциация, почетен лектор на IEEE (2010-2011 г.). Бил е член на комисиите по оценка на научни грантове на Националната фондация за наука (САЩ) и на Научния съвет по естествени науки и инженерство (Канада).

Носител е на най-високите награди за преподаване и научна дейност на Университета на Калгари, Алберта, Канада. Интервюиран е от някои от най-големите телевизии и радиостанции в света като CTV, Global TV, CBC, NPR, UPI и др. Статии за научните му разработки са публикувани в много вестници и списания по света, вкл. Los Angeles Times, Chicago Tribune, Bloomberg Businessweek, The Globe and Mail, и др. Бил е гост-лектор в много университети и научни форуми по света. Проф. Минчев е рецензент на две от най-авторитетните книги по история на България с автор проф. Ричард Крамптън (Richard Crampton) и на други исторически анализи свързани с България. Правнук е на Александър Найденович, един от основоположниците на българската фармация, фармакология и токсикология

Източник: bg.wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!