На 13 юни 1902 г. загива революционерът Дине Абдураманов!

Дине Абдураманов или Абдурахманов, известен като Дине Абдурамана или Обдурмано, е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Дине Абдураманов е роден в будното българско леринско село Пътеле (днес Агиос Пантелеймонас), тогава в Османската империя, днес в Гърция. Влиза в редовете на ВМОРО още в 1896 година и става ръководител на местния революционен комитет в Пътеле. Влиза в група за доставки на оръжие заедно с Лазар Бицанов, Пандил Шишков и Стефан Настев. Излиза нелегален в четата на Марко Лерински, с когото е близък приятел.

През юни 1902 година Марко влиза с четата си в родното село на Дине Абдураманов, за да накаже предатели на организацията. Четата е предадена и обкръжена от турски войски. В сражението войводата Марко загива, а всички четници се изтеглят. Дине Абдураманов отказва да се оттегли с другарите си, барикадира се в собствената си къща и шест часа се сражава сам с турските войски. Турците използват за жив щит жена му, дъщеря му, сестра му и вуйчо му, но Дине отказва да се предаде и стреля срещу обсадата, като убива и роднините си. След като свършват боеприпасите му с втурва с ятаган срещу турците и загива на 13 юни.Така според Христо Силянов Дине

„ Изми срама на селото си чрез един от най-редките подвизи в македонската освободителна борба и изобщо в историята на революциите. “

loading...

Неговият син Никола Абдурахманов е деец на ВМРО и участва в атентата срещу Спас Хаджипопов през 1926 година в Битоля.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!