На 13 юни е родена българската волейболистка Цветана Божурина!

Цветана Божурина е българска волейболистка. Родена е на 13 юни 1952 г. в Перник. Завършва ПТГ „Юрий Гагарин“ и право в СУ „Климент Охридски“. Започва да се занимава с волейбол на 15 години. На следващата година Никола Тасков я привлича в женския състав на Миньор (Перник) с когото през сезона 1975-1976 г. печели сребърен медал. Следват 4 години в Академик (София) и 5 години в ЦСКА (София) с когото още първата година печели шампионската титла на България.

С ЦСКА Цветана Божурина печели Купата на европейските шампиони и Купата на носителите на национални купи. На 30 години преминава в Равена (Италия) за когото се състезава 6 години.

Постижения:

  • Бронзова медалистка от Олимпиадата в Москва
  • Европейска шампионка от 1981 година в София
  • Бронзова медалистка от Европейското първенство през 1979 г.;
  • Носителка на Купата на шампионите от 1979 г.;
  • Носителка на Купата на националните купи от 1981 г.;
  • Три пъти шампионка на България по волейбол;
  • Три пъти шампионка на Италия по волейбол.

През 1988 г. започва треньорска кариера в Италия в продължение на 5 години.
От 1983 г. живее в Италия. Омъжена е за Сандро Филипини, който е журналист в един от най-авторитетните италиански спортни ежедневници „Гадзета дело спорт“ (Gazetta dello Sport). През 2006 година участва в направата на осем сериен документален филм за промените в България след падането на желязната завеса. Името на филма е „A est di dove?“ с режисьор Fredo Valla.

loading...

Треньор е на сестри Янчулеви на олимпийските игри в Атина.

Цветана Божурина е почетен гражданин на Перник от 19 октомври 2005 г. В края на 2007, заедно със съпруга ѝ доведоха в България големит алпинист Райнхолд Меснер.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!