На 13 септември 1996 г. оригиналът на История славянобългарска е донесен от анонимен дарител в НИМ

На 13 септември 1996 г. оригиналът на История славянобългарска на Паисий Хилендарски е донесен от анонимен дарител в Националния исторически музей.

Години по-рано – през 1985-а, ръкописът е изнесен тайно от Зографския манастир на Света гора, като кражбата е станала по заповед на Държавна сигурност.

След това История Славянобългарска е върната обратно в обителта.

Според журналиста Христо Христов, който разказа за своето разследване по случая в книга, това е станало в рамките на една от най-продължителните строго секретни операции на Първо главно управление на ДС , кръстена „МАРАТОН“.

Задачата оригиналът на „История славянобългарска” да бъде иззет от библиотеката на манастира „Зограф” в Света гора е поставена още през 1972 г. от Александър Фол, който по това време е доцент в Софийския университет и все още не е онзи известен траколог, особено близък с Людмила Живкова.

loading...

Но е човекът, който се превръща в идеолог на новосъздадената разузнавателна структура в Първо главно управление на ДС – отдел 14 „Културно-историческо разузнаване” .

В продължение на близо две десетилетия Държавна сигурност се опитва да проникне в манастира и не само да открадне оригинала на Паисиевата история, но и други ценни ръкописи. Като претекст за кражбата на Паисиевата история първоначално Фол е посочил несигурността по отношение на опазването на ценностите в обителта, без самият той някога да я е посещавал.

Отделно от това офицер от резидентурата на ДС в Атина, който отива до манастира в Света гора, дава напълно противоположни сведения – че достъпът до Зографската библиотека е силно ограничен, че тогавашният библиотекар отец Пахомий допуска рядко хора в нея, и то само българи срещу показване на български паспорт.

Задачата за кражбата на оригинала на „История славянобългарска” обаче не е свалена.

Първите два опита (1983-1984) за кражбата не успяват.

В крайна сметка през декември 1985 година, на третия опит, Първо главно успява да открадне оригинала, като операция „МАРАТОН” е осъществена от двама оперативни работници – Иван Генев и Венцислав Агайн от резидентурата в Гърция.

Черновата на Паисиева история е прехвърлена по дипломатическата поща в България, където е показана на Тодор Живков, след което потъва в касата на началника на разузнаването.

Източник: fakti.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!