На 13 ноември 1907 г. е родена царица Йоанна Българска!

Царица Йоанна Българска или Царицата майка Йоанна, родена Джована-Елисавета-Антония-Романа-Мария (на италиански: Giovanna Elisabetta Antonia Romana Maria), е българска царица, съпруга на цар Борис III и майка на Мария Луиза Сакскобургготска и Симеон II Сакскобургготски.

Царица Йоанна Българска е родена на 13 ноември 1907 г. в Рим. Тя е дъщеря на италианския крал Виктор Емануил III (от Савойската династия) и на черногорската принцеса Елена Петрович Негош.

След смъртта на Борис през 1943 г. Симеон е обявен за цар, а управлението на страната е поверено на регентски съвет. През 1946 г. се провежда референдум за обявяване на България за република. След като е обявено, че мнозинството от избирателите са гласували за република, Йоанна и двете ѝ деца са принудени да напуснат страната.

Първоначално те живеят в Египет при баща ѝ, който също е изгнаник след референдум против монархията, а после в Испания. През 1964 г. Йоанна издава своите спомени на италиански в Милано.

loading...

Последните години от живота си царица Йоанна Българска прекарва във вила „Янтра“ в португалския курорт Ещорил. Преди да почине през 2000 г. тя успява да посети наново България през 1993 г. и е приветствана възторжено от много граждани. Погребана е във францисканското гробище в Асизи, Италия.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.